• Antoinismul - sectă "umană" europenă

  Petru David - Călăuză creștină - Sectologie, p.106

   

      V. SECTE „UMANE” EUROPENE

      1 Antoinismul. - Fondată de minerul belgian Louis Antoine (1846-1912), recunoscut de adepţi ca profet, secta susţinea că posedă un fluid magnetic, cu ajutorul căruia poate vindeca orice boală şi poate învinge chiar moartea, fiindcă acest fluid acționează asupra sufletului. „Vindecarea” se făcea prin punerea mîinilor sau prin bucăți de pînză despre care se spunea că e „magnetizată”. Deşi nu se acorda nici o importanţă corpului, totuşi în scopul vindecării, se recomanda un regim sever, în special vegetal.
      Secta antoinistă are un caracter ocult, adică „vindecă” apelînd la un spirit din lumea cealaltă, chemat printr-un medium, în cadrul unor şedinţe de spiritism. Adepţii sînt liniștiți, lucrători în subterane, nu fac prozelitism şi posedă o biblie a sectei.

  Petru David, Călăuză creștină - Sectologie, p.106

   

  Traduction :

  V. SECTES "HUMANISTES" EUROPEENNES

       1 L’Antoinisme. Fondée par le mineur belge Louis Antoine (1846-1912), reconnu par les adeptes comme un prophète, la secte prétendait posséder un fluide magnétique capable de guérir toute maladie et même de vaincre la mort, car ce fluide agit sur l'âme. "Guérir" se faisait en plaçant ses mains ou des morceaux de tissu dits "magnétisés". Bien qu'aucune importance ne soit attachée au corps, cependant, dans un but de guérison, un régime sévère, en particulier végétal, est recommandé.
       La secte antoiniste a un caractère occulte, c’est-à-dire qu'elle "guérit" en faisant appel à un esprit de l’autre monde, appelé par un médium, lors de séances de spiritisme. Les adeptes sont des ouvriers paisibles et discrets, ils ne font pas de prosélytisme et ils possèdent un livre spécifique à la secte.

  Peter David, Guide chrétien - Sectologie, p.106


 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :