• Middelburgsche courant (29-06-1912)

  Middelburgsche courant (29-06-1912)

   

  ANTON DE GENEZER.

      In Waalsch België is een eenvoudig man gestorven, Anton de Genezer, die niets meer of ininder dan een godsdienst heeft gesticht. Deze is een mengsel van Christendom met theosofie. Het meest bekend was „Antoine” echter als heelmeester. Van over de grenzen stroomden allen naar hem toe, die an welke ziekte ook leden en vaak door de dokters waren opgegeven. Zijn woonplaats was een tweede Lourdes.
      Anton genas hen, behandelde hen althans met gebed en het opleggen der handen, op de wijze der „Christian Scientists”. Hij had een tempel doen oprichten voor zijn geloovigen. Daar verrichtte hij zijn gebeden en werd een weekblad gedrukt, dat zijn beginselen verkondigde. Eenige maanden geleden hebben de „Antoinistes” een verzoekschrift aan de Belgische Kamer gericht om erkenning hunner secte te krijgen. Dit was door 100.000 personen onderteekend.
      Maanda, kreeg Anton een beroerte. Dadelijk stroomden zijn volgelingen in eigenaardige, korte priestermantels en met groote hoeden naar zijn ziekbed, waar hij hen nog toesprak. Woensdag is hij overleden. Ook gaf hij het verlangen te kennen, dat zijn vrouw hem zou opvolgen. Inderdaad kondigde na zijn dood een biljet in den tempel aan, dat „Moeder” zijn taak had overgenomen.
      Voordat Anton als prediker optrad, wat hij eerst op rijpen leeftijd deed, was hij werkzaam aan de ijzerfabriek van Cockeril en in het verzekeringsbedrijf. Men zegt, dat hij een vermoge van 80.000 frank nalaat. Toch heeft hij steeds bescheiden geleefd.

  Middelburgsche courant, 29 juni 1912


 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :